Hlavné jedlá, Chody

Rizoto s krevetami, hráškom, citrónom a mätou

Rizoto s krevetami, hráškom, citrónom a mätou
  • Počet porcií:
    2
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    10 min.
  • Varenie:
    20 min.

Krevety, hrášok, citrón, mäta – kvalitné suroviny, ktoré samé o sebe sú výborné. Avšak skutočným prekvapením, ktoré robí toto rizoto jedinečným, je práve spojenie citróna a čerstvej mäty v kontraste s prirodzenou sladkosťou hrášku a kreviet. Vďaka tomuto spojeniu je rizoto tak osviežujúce a ľahké, až pripomína letný koktejl na pláži.

Náš tip: Kľudne vynechajte parmezán, ktorý sa zvyčajne nehodí k rybám a darom mora. V tomto rizote však pomáha spojiť chute a dosiahnuť krémovú konzistenciu.

SUROVINY

  • olivový olej + kúsok masla

  • 2 cibuľky šalotky / 1 malá biela cibuľa

  • 200 g ryže na rizoto – Arborio, Carnaroli

  • 100-200 ml suchého bieleho vína / vermútu

  • mleté biele korenie + morská soľ

  • 600 ml zeleninového vývaru (bujón z kocky alebo prášku)

  • 1 hrsť mrazeného hrášku

  • 1 hrsť mrazených umytých predvarených kreviet

  • 1 hrsť stúhaného parmezánu

  • 1 hrsť posekanej čerstvej mäty

  • šťava z polovice citróna

  • kúsok masla

POSTUP

  • Dáme zovrieť vodu v rýchlovarnej konvici a zalejeme bujón. Premiešame a necháme odstáť.

  • V plytkej veľkej panvici orestujeme na horúcom oleji s maslom nakrájanú cibuľku do sklovita. Cibuľka nesmie stmavnúť, preto ju restujeme na miernej teplote asi 5min.

  • Zvýšime teplotu, pridáme ryžu a za stáleho miešania zrýchla pražíme asi 1min kým bude priesvitná. Zalejeme vínom a posypeme bielym korením – bude to silno syčať a fantasticky voňať. Za chvíľu sa alkohol vyparí a môžeme postupne po naberačkách pridávať vývar.

  • Znížime teplotu na strednú, pridáme prvú naberačku vývaru a neustále miešame kým ryža absorbuje vývar. Potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Týmto spôsobom za stáleho miešania pokračujeme v pridávaní vývaru po naberačkách asi 10-15min.

  • Asi 5min pred dovarením ryže pridáme mrazený hrach a krevety. Za stáleho miešania a pridávania vývaru varíme ešte asi 2-3min, potom ochutnáme či je ryža uvarená. Krevety aj hrášok by mali ostať chrumkavé a ryža „al dente“. Ak nie pokračujeme v pridávaní vývaru, prípadne vriacej vody ak sa vývar minie.

  • Odložíme zo sporáka, pridáme maslo, parmezán, mätu a citrónovú šťavu a dobre premiešame. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme. Prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť asi 2min – týmto sa stane rizoto úžasne krémovým.

  • Rizoto podávame okamžite pokapkané olivovým olejom a s čerstvo posekanou mätou.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vaše komentáre

komentáre 2

  1. Mike píše:

    Zaujímavé nadežda, že do tohto receptu pór vôbec nejde…:)))

  2. fúj nenavidim por…


Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2010 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.