Dezerty

Cheesecake – tvarohový koláč s vanilkou

Cheesecake – tvarohový koláč s vanilkou
  • Počet porcií:
    8-10
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    10 min.
  • Varenie:
    50-60 min.

Famózny cheesecake alebo tvarohový koláč – kto miluje tvaroh, ten mu neodolá! Recept je zaujímavý tým, že v ňom nie je želatína ani puding a jediné čo koláč drží pohromade sú vajcia. Zaujímavý je aj korpus, na ktorý nepotrebujete cesto a nemusíte ho piecť. Keď ho raz ochutnáte, už nikdy si nedáte cheesecake v kaviarni...

Náš tip: Namiesto vanilky skúste primiešať do tvarohovej zmesi šťavu z limety, budete potrebovať asi tri. Je to letná osviežujúca varianta.

SUROVINY

  • 250g čokoládových keksíkov – napr. Hobbits Cocoa

  • 80g másla

  • 750g jemného nízkotučného tvarohu

  • 200g práškového cukru

  • 6 vajec – 4 celé vajcia a 2 žĺtka

  • 1PL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový struk

  • 20-21cm tortová forma na pečenie

PRÍPRAVA

  • Rúru predhrejeme na 180°C.

  • Dáme zovrieť vodu do rýchlovarnej konvice.

  • Vyložíme dno tortovej formy alobalom tak, že položíme alobal na dno, uzatvoríme prstenec formy aj s alobalom a jeho vytŕčajúcimi okrajmi obalíme tortovú formu z vonkajšej strany. Formu na pečenie zvonku ešte raz zabalíme do ďalšej vrstvy alobalu, ktorá poslúži ako ochrana pred vodným kúpeľom, v ktorom sa koláč bude piecť.

POSTUP

  • V mixéri rozdrvíme keksíky, pridáme máslo a spolu rozmixujeme. Vzniknutú hmotu rovnomerne natlačíme na dno formy a dáme stuhnúť do chladničky.

  • Zmiešame tvaroh s cukrom, pridáme celé vajcia a žĺtky a vanilkový extrakt (alebo semienka z vanilkového struku). Tvarohovú zmes nalejeme do formy na stuhnutý základ z keksíkov.

  • Koláč vo forme položíme najprv na plech a ten dáme do rúry na strednú mriežku. Vriacu vodu vylejeme na plech tak, aby asi polovica výšky formy bola ponorená do vody. Pečieme vo vodnom kúpeli asi 1hodinu na 180°C.

  • Koláč vyberieme z rúry a vodného kúpeľa, položíme na mriežku, odstránime vonkajší alobal a necháme vychladnúť. Potom koláč ešte vo forme dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť.

  • Po vychladnutí preložíme cheesecake vo forme na tanier, nožom jemne prejdeme po okrajoch formy a odstránime prstenec. Alobal na spodnej strane keksíkového korpusu neodstraňujeme.

  • Ozdobíme ovocím a podávame dobre vychladený.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vaše komentáre

komentárov 5

  1. Dada píše:

    Jednoduchý a rýchly, odporúčam 🙂

  2. Du píše:

    Skusali sme a nic moc to teda nebolo,dost suche co sa dalo cakat kvoli tvarohu.

  3. simka píše:

    je super naozaj skúšala som viacero receptov, ale tento bude u mňa TOP 1

  4. Oli píše:

    ja som ho robila včera a musím povedať že sa podaril…na korpus som použila bebe rodinné 🙂

  5. ja píše:

    ale na originál cheesecake to aj tak nemá, lebo ten nechutí ako tvaroh :/ …..a ten najlepší je z mascarpone…za taký kúsok som dala 8e v reštike v usa


Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2010 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.