Dezerty

Čokoládový koláč so šľahačkou

Čokoládový koláč so šľahačkou
  • Počet porcií:
    10-12
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    10 min.
  • Varenie:
    40 min.

Tento čoko-čokoládový koláč určený pre čokoholikov chutí ako samotná čokoláda! Je neskutočne jednoduchý iba zo štyroch ingrediencií a bez použitia múky. Bohatá chuť čokolády je krásne vyvážená jemnou šľahačkou, ktorú možete ešte dochutiť cukrom a vanilkou. Je to čokoládový koláč s ktorým sa ozajstný čokoholik nedokáže podeliť!

Náš tip: Do čokoládovo-vaječnej zmesi pridajte pomarančovú kôru alebo 2PL obľúbeného likéru a docielite príjemnú zmenu chuti.

SUROVINY

  • 300g horkej čokolády – Figaro sladká vášeň 86% kakaa

  • 180g cukru – ideálne hnedého nerafinovaného

  • 6 vajec – 2 celé, 4 oddelené žĺtka a bielka

  • 500 ml smotany na šľahanie 33%

  • kakaový prášok na posypanie

  • 23cm tortová forma na pečenie

POSTUP

  • Rúru predhrejeme na 180°C.

  • Vyložíme dno tortovej formy papierom na pečenie tak, že položíme papier na dno, uzatvoríme prstenec formy aj s papierom a vytŕčajúce okraje odstrihneme.

  • Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a rozpustíme v mikrovlnke kým nie je tekutá.

  • Vymiešame 2 celé vajcia a 4 žĺtky s 80g cukru a za stáleho miešania pridáme rozpustenú čokoládu.

  • V druhej mise vyšľaháme 4 bielky a postupne pridávame 100g cukru kým nevznikne tuhší bielkový sneh.

  • Bielkový sneh po častiach vmiešavame do čokoládovej zmesi tak, aby sme v nej zachovali čo najviac vzduchu.

  • Hotovú zmes nalejeme do tortovej formy a pečieme cca 40min. Upečený koláč bude popraskaný a pekne nadvihnutý. Či je koláč hotový, zistíte pichnutím dreveného špáradla do koláča, ktoré by malo ostať čisté.

  • Koláč vo forme necháme vychladnúť, potom formu odstránime. Po vychladnutí stred koláča spadne a vytvorí malý kráter, ktorý naplníme vyšľahanou šľahačkou. Nakoniec poprášime kakaovým práškom.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vaše komentáre

1 komentár

  1. Petra píše:

    Tento koláč sme robili prvý krát a veľmi sme si ho obľúbili.


Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2010 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.