Hlavné jedlá

Talianske hríbové rizoto

Talianske hríbové rizoto
  • Počet porcií:
    2
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    10 min.
  • Varenie:
    20 min.

Pravé talianske rizoto, ktoré keď raz vyskúšate budete si ho variť každý týždeň na milión spôsobov, podľa toho načo máte zrovna chuť alebo čo máte v chladničke. Je skutočne delikátne, veľmi jemné a krémové a ak ho zapijete kvalitným bielym suchým vínkom je to pravý gurmánsky zážitok. Keď radi varíte, pri tomto recepte dokonca príjemne zrelaxujete.

Náš tip: Pridajte ku koncu varenia do hríbového rizota čerstvý tymián alebo petžlenovú vňať – s hríbikmi sa k sebe neskutočne hodia.

SUROVINY

  • olivový olej + kúsok másla

  • 2 cibuľky šalotky / 1 malá biela cibuľa

  • 200 g ryže na rizoto – Arborio, Carnaroli

  • 100-200 ml suchého bieleho vína / vermútu

  • mleté biele korenie

  • morská soľ

  • 600 ml zeleninového vývaru (bujón z kocky alebo prášku)

  • 1 hrsť sušených hríbov

  • 1 hrsť stúhaného parmezánu

  • kúsok másla

POSTUP

  • Dáme zovrieť vodu v rýchlovarnej konvici a zalejeme bujón, do ktorého pridáme hrsť sušených na tenko nakrájaných hríbov. Necháme odstáť.

  • V plytkej veľkej panvici alebo vo woku orestujeme na horúcom oleji s máslom nakrájanú cibuľku do sklovita. Cibuľka nesmie stmavnúť, preto ju restujeme na miernej teplote asi 5min.

  • Zvýšime teplotu, pridáme ryžu a za stáleho miešania zrýchla pražíme asi 1min kým bude priesvitná. Zalejeme vínom a posypeme bielym korením – bude to silno syčať a fantasticky vonňať. Za chvíľu sa alkohol vyparí a môžeme postupne po naberačkách pridávať vývar aj spolu s hríbami.

  • Znížime teplotu na strednú, pridáme prvú naberačku hríbového vývaru a neustále miešame kým ryža absorbuje vývar. Potom pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Týmto spôsobom za stáleho miešania pokračujeme v pridávaní vývaru po naberačkách asi 15-20min.

  • Ochutnáme či je ryža uvarená a ak nie pokračujeme v pridávaní vývaru, prípdane vriacej vody ak sa vývar minie.

  • Odložíme zo sporáka, pridáme máslo a parmezán a dobre premiešame. Ochutnáme a prípadne dosolíme a dokoreníme. Prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť asi 2min – týmto sa stane rizoto úžasne krémovým. 

  • Rizoto podávame okamžite pokapkané olivovým olejom a s čerstvo nastrúhaným parmezánom.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vaše komentáre

komentárov 20

  1. Daniela píše:

    je vyborne, trpezlivost je určitě potrebna

  2. Zdenka píše:

    Renata ale to nie je talianske rizoto co si dala recept

  3. Ajvanka píše:

    Paráda, ja som ešte dochutila cesnakom a chilli 😉

  4. Lucia píše:

    Práve urobene…s ryžou za 0.80€ z tesca a je geniálne mňam.

  5. terezkaterka píše:

    Arborio, tak na dochutenie Ti je ten 5 centový bujón dobrý?

  6. terezkaterka píše:

    Tak môže sa na huby piť alkohol, alebo nie.

  7. dagmar píše:

    V zivote som nemala taky zachvat smiechu ako pri Petovom komentari, ufff:-)

  8. banalista píše:

    fajn recep, ale prečo hovoríte máslo? totálne ma to irituje. kašľať na preklepy a čiarky… ale máslo? to fakt tak cítite? že máslo?

  9. Aďa píše:

    Výborný recept… povinne vyskúšať!

  10. arborio píše:

    …kúpim si ryžu arborio, ktorá stojí 500g asi 2,50 eur a zalejem ju bujonom za 5 centov, to keby talian videl tak ti ruky nohy doláme…skús radšej zeleninový vývar alebo vývar z kostí a nezabudni ho dochutiť “bujonom”…

  11. Romana píše:

    Naozaj si ho robím každý týždeň….výborné…len hríbky nie sú:)

  12. Anna píše:

    …. 🙂 rizoto som neskúšala, ale Petov komentár ma pobavil.

  13. zapp píše:

    super rizoto, vcera som ho uklohnil, sice som to trocha prehnal s vinom 🙂 (3dcl), ale i tak bolo super

  14. Dasa píše:

    uzasne rizoto

  15. Silvia píše:

    Naozaj mozem len odporucit!! perfektne. a je to hotove hned.. 🙂

  16. sastek píše:

    Robila som rizotko podla receptu, akurat som este na extra panvici osmahla kuracie masko so zeleninkou na olivovom oleji (lebo mam doma chlapa masozraveho) a bolo to najlepsie rizoto, ake som kedy jedla.
    Normalne sa mi nechcelo verit, ze som ho varila ja 🙂

  17. Roman píše:

    SUPER RECEPT, dakujem, tento vyhral nad vsetkymi, ktore poznam z “talianskych” rizot… Robim obmeny…Miesto hribov dam spenat alebo sparglu ale postup si najlepsi. Dakujem:)

  18. Peto píše:

    Som ho vyskusal, len biele vino som nemal, a boha… tolko roboty s tym bolo, vysavalo to vodu jak blaznive, a potom mi bolo tazko… a smadny som bol jak tava… vysavalo to vodu aj zo mna.
    Si budem nadalej robit normalnu ryzu, ta tak nevysava jak tato talianska na rizoto, ani mi po nej nebyva tak tazko… najlepsia je basmati alebo jasminova.
    Ako bolo to mazlave, chutne, ale miesat jak chuj 20 minut, nad tym stat, ked dam normalnu ryzu, prikryjem ju a 10 minut mozem robit nieco ine, nie jak policajt stat nad sporakom, miesat a prilievat. A potom to este aj vodu vysaje z cloveka… som pil jak duha, liter a pol som vypil do hodiny po tom rizote… a nezdrave to je, tolko masla, syru rozpusteneho… ne, ne… obycajna ryza zo zeleninou, nemusi clovek jak cisar jest, skromnost to je cesta, nie si robit taketo rizota jak pre gurmanov a potom je cloveku po tej fuske a drine, co sa pri tom narobi, este aj zle!
    Ale ako ked prijde navsteva, je fajn vediet zamachrovat, ze viete talianske rizoto, ale ked si robim sam, tak si spravim ryzu basmati alebo jasminovu, na cibulke a so zeleninou.

  19. zuzka píše:

    prave som ho vyskusala presne podla receptu, a je genialne!!!


Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2010 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.