Raňajky, Dezerty

Šišky s lekvárom z čerstvého ovocia

Šišky s lekvárom z čerstvého ovocia
  • Počet porcií:
    8-10
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    1 hod. 30 min.
  • Varenie:
    30 min.

Chrumkavé voňavé šišky sú najlepšie keď si ich urobíte sami doma aj s lekvárom z čerstvého ovocia. Hoci tento recept je trochu pracný, stačí dodržiavať určité zásady a s výsledkom budete určite spokojní – všetky použité suroviny musia mať izbovú teplotu, pridaná tekutina nesmie byť horúca, a kysnuté cesto musí byť kvalitne vymiesené, najlepšie pomocou robota, aby dobre vykyslo. Tá námaha naozaj stojí za to!

Náš tip: Šišky sú výborné aj s rôznymi kupovanými lekvármi, jogurtom alebo Nutellou. Skúste aj obľubenú bielkovú penu – do zvyšných bielkov pridáme asi tri veľké lyžice pikantného lekváru a zmes vyšľaháme ručným mixerom nad parou až do zhustnutia.

SUROVINY

  • 30 g droždia

  • 30 g cukru krupica

  • 500 ml vlažného mlieka

  • 750 g polohrubej múky

  • ½ ČL soli

  • 5 žĺtkov

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 2 PL rumu

  • 40 g rozpusteného masla

  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • Droždie rozmiešame s polovicou cukru, pridáme trochu teplého mlieka a toľko múky, aby bol kvások polotekutý. Kvások necháme na teplom mieste vykysnúť kým sa začnú tvoriť bublinky.

  • Preosiatu múku izbovej teploty dáme do misy, pridáme vykysnutý kvások, žĺtky rozhabarkované s polovicou mlieka, vanilkový cukor, rum, soľ, zvyšok cukru a rozpustené vychladnuté maslo. Cesto dobre vymiesime varechou (prípadne v robote, alebo v peci na domáce pečenie chleba). Podľa potreby pridáme ešte teplé mlieko, aby bolo cesto makké, nie však riedke. Dobre vypracované cesto necháme v teple vykysnúť asi 1 hodinu kým zdvojnásobí svoj objem.

  • Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a rukami vytvarujeme plát hrubý asi 1.5 cm. Z plátu cesta vykrojíme kolieska, uložíme ich na pomúčenú utierku, prikryjeme a necháme ešte vykysnúť.

  • Šišky vyprážame v dobre rozohriatom oleji, najlepšie na strednom stupni vo fritéze pri stabilnej teplote. Oleja musí byť toľko, aby šišky plávali a vzájomne sa nedotýkali. Keď ich vložíme do oleja prikryjeme ich pokrievkou a asi po 2min, keď sú zo spodu zlatohnedé, ich obrátime a doprážame odkryté.

  • Vypražené šišky dáme na vrstvu papierových obrúskov, aby sme sa zbavili prebytočného oleja a ešte horúce pocukríme vanilkovým cukrom.

  • Domáci lekvár pripravíme z cukru, nakrájaného ovocia a trošky vody – jednoducho všetko zohrejeme a necháme variť asi 5min kým sa vytvorí sirupovo-lekvárová hmota.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2010 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.