
- Počet porcií:6
- Obtiažnosť:
- Príprava:10 min.
- Varenie:50 min.
Toto je pikantná verzia tekvicovej polievky, ktorá vás vďaka zázvoru zahreje ešte viac. Netrápte sa čistením tekvice, šupnite ju do rúry a máte to bez práce! Navyše, pečením získa tekvica intnezívnu chuť, ktorá polievku urobí ešte lahodnejšou. Zato zázvor s citrónovou šťavou polievku poriadne nakopne a dodá jej na pikantnosti. Jednoducho paráda!
Náš tip: Ak máte máte málo tekvice, pridajte do polievky dve-tri mrkvy a uvarte do mäkka, prípadne ich dajte piecť priamo s tekvicou.
SUROVINY
olivový olej
1 veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
kúsok čerstvého zázvoru (asi 4cm)
1 kg maslovej tekvice
1 l zeleninového vývaru (bujón z kocky alebo prášku)
kúsok masla
morská soľ
biele mleté korenie
citrónová šťava
POSTUP
Rúru rozohrejeme na 240°C. Tekvicu rozpolíme na polovicu a lyžicou vydlabeme semienka, ktoré vyhodíme. Tekvicu potrieme olejom a dáme piecť rozkrojenou stranou nahor asi na 30-45 minút podľa veľkosti tekvice. Po upečení bude dužina úplne mäkká a sladká. Lyžicou vydlabeme dužinu, ktorú použijeme do polievky a šupku z tekvice vyhodíme.
Očistíme cibuľu, cesnak a zázvor a nakrájame nadrobno. Zeleninu orestujeme vo väčšom hrnci na horúcom oleji do mäkka a pridáme dužinu z tekvice. Dobre premiešame.
V rýchlovarnej konvici necháme zovrieť vodu a zalejeme ňou zeleninový bujón, ktorý poriadne premiešame aby v ňom neboli žiadne hrudky.
Zeleninu zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola akurát pokrytá. Necháme polievku zovrieť a potom jemne bublať asi 10 minút. Potom ju rozmixujeme ručným mixérom do hladka.
Krémovú polievku dochutíme kúskom masla, soľou, bielym korením a citrónovou šťavou.
Podávame s opečenou bagetou, prípadne s lyžicou bieleho hustého jogurtu.