Polievky

Tekvicová polievka so zázvorom

Tekvicová polievka so zázvorom
  • Počet porcií:
    6
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    10 min.
  • Varenie:
    50 min.

Toto je pikantná verzia tekvicovej polievky, ktorá vás vďaka zázvoru zahreje ešte viac. Netrápte sa čistením tekvice, šupnite ju do rúry a máte to bez práce! Navyše, pečením získa tekvica intnezívnu chuť, ktorá polievku urobí ešte lahodnejšou. Zato zázvor s citrónovou šťavou polievku poriadne nakopne a dodá jej na pikantnosti. Jednoducho paráda!

Náš tip: Ak máte máte málo tekvice, pridajte do polievky dve-tri mrkvy a uvarte do mäkka, prípadne ich dajte piecť priamo s tekvicou.

SUROVINY

  • olivový olej

  • 1 veľká cibuľa

  • 4 strúčiky cesnaku

  • kúsok čerstvého zázvoru (asi 4cm)

  • 1 kg maslovej tekvice

  • 1 l zeleninového vývaru (bujón z kocky alebo prášku)

  • kúsok masla

  • morská soľ

  • biele mleté korenie

  • citrónová šťava

POSTUP

  • Rúru rozohrejeme na 240°C. Tekvicu rozpolíme na polovicu a lyžicou vydlabeme semienka, ktoré vyhodíme. Tekvicu potrieme olejom a dáme piecť rozkrojenou stranou nahor asi na 30-45 minút podľa veľkosti tekvice. Po upečení bude dužina úplne mäkká a sladká. Lyžicou vydlabeme dužinu, ktorú použijeme do polievky a šupku z tekvice vyhodíme.

  • Očistíme cibuľu, cesnak a zázvor a nakrájame nadrobno. Zeleninu orestujeme vo väčšom hrnci na horúcom oleji do mäkka a pridáme dužinu z tekvice. Dobre premiešame.

  • V rýchlovarnej konvici necháme zovrieť vodu a zalejeme ňou zeleninový bujón, ktorý poriadne premiešame aby v ňom neboli žiadne hrudky.

  • Zeleninu zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola akurát pokrytá. Necháme polievku zovrieť a potom jemne bublať asi 10 minút. Potom ju rozmixujeme ručným mixérom do hladka.

  • Krémovú polievku dochutíme kúskom masla, soľou, bielym korením a citrónovou šťavou.

  • Podávame s opečenou bagetou, prípadne s lyžicou bieleho hustého jogurtu.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2012 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.