Recepty a varenie (www.receptyavarenie.sk)

Šošovicový prívarok

Počet porcii: 4 | Obtiažnosť: 1/3 | Príprava: 2 hod. 0 min. | Varenie: 20 min.

Klasický šošovicový prívarok, alebo ak chcete šošovicová omáčka je jednoduchá na prípravu a zároveň veľmi výživná a chutná. Máte ju hotovú za pár minút a zavďačíte sa ako deťom tak dospelým. Nezabudnite však, že najmä muži k šošovici milujú údeninku!

SUROVINY

  • 500g sušenej šošovice

  • 2 bobkové listy

  • 200 ml kyslej smotany

  • 1 PL hladkej múky

  • 3 strúčiky cesnaku

  • citrónová šťava

  • morská soľ

POSTUP

  • Šošovicu preberieme a odstránime prípadnú špinu. Opláchneme a dáme do hrnca so studenou vodou, pričom šošovica má byť vodou akurát pokrytá. Šošovicu necháme namočenú minimálne 2 hodiny, za ten čas zmäkne a zväčší svoj objem.

  • Šošovicu varíme v tej istej vode spolu s bobkovým listom, privedieme do varu a mierne bublajúcu necháme variť do zmäknutia asi 15-20 minút. Šošovicu však nesolíme pred uvarením, inak by nezmäkla.

  • V miske dôkladne vymiešame kyslú smotanu spolu s múkou tak, aby v nej neostali žiadne hrudky. Túto zmes pomaly a za stáleho miešania pridávame do uvarenej šošovice a necháme krátko prevariť, kým omáčka nezhustne.

  • Nakoniec omáčku dochutíme soľou, citrónovou šťavou a roztlačenými strúčikmi cestnaku.

  • Prívarok podávame s volským okom, alebo kto má rád tak aj s opekanou údeninou či párkom.


Môj tip: Namočte šošovicu do vody na noc alebo hneď ráno keď vstanete, aby ste neboli v strese pri príprave obeda.
 


Dátum pridania: 11.11.2011 @ 13:57 | Kategória: Hlavné jedlá

Recept pochádza zo stránky Recepty a varenie (https://www.receptyavarenie.sk)

Adresa receptu: https://www.receptyavarenie.sk/314/sosovicovy-privarok/

© 2009 Recepty a varenie. Všetky práva vyhradené.