
- Počet porcií:4
- Obtiažnosť:
- Príprava:2 hod. 0 min.
- Varenie:20 min.
Klasický šošovicový prívarok, alebo ak chcete šošovicová omáčka je jednoduchá na prípravu a zároveň veľmi výživná a chutná. Máte ju hotovú za pár minút a zavďačíte sa ako deťom tak dospelým. Nezabudnite však, že najmä muži k šošovici milujú údeninku!
Náš tip: Namočte šošovicu do vody na noc alebo hneď ráno keď vstanete, aby ste neboli v strese pri príprave obeda.
SUROVINY
500g sušenej šošovice
2 bobkové listy
200 ml kyslej smotany
1 PL hladkej múky
3 strúčiky cesnaku
citrónová šťava
morská soľ
POSTUP
Šošovicu preberieme a odstránime prípadnú špinu. Opláchneme a dáme do hrnca so studenou vodou, pričom šošovica má byť vodou akurát pokrytá. Šošovicu necháme namočenú minimálne 2 hodiny, za ten čas zmäkne a zväčší svoj objem.
Šošovicu varíme v tej istej vode spolu s bobkovým listom, privedieme do varu a mierne bublajúcu necháme variť do zmäknutia asi 15-20 minút. Šošovicu však nesolíme pred uvarením, inak by nezmäkla.
V miske dôkladne vymiešame kyslú smotanu spolu s múkou tak, aby v nej neostali žiadne hrudky. Túto zmes pomaly a za stáleho miešania pridávame do uvarenej šošovice a necháme krátko prevariť, kým omáčka nezhustne.
Nakoniec omáčku dochutíme soľou, citrónovou šťavou a roztlačenými strúčikmi cestnaku.
Prívarok podávame s volským okom, alebo kto má rád tak aj s opekanou údeninou či párkom.
Výborná príloha, nakoniec dochutim nesekaným kôprom naloženým v počte.
Recept skvelyyyy, nemá chybu. Je jedno že osolím nakoniec, to sa sem ani nemusí písať. 3 strúčiky som dala, ale malé a bolo to akurát skvelé. Možno keď má niekto 3 velikánske strúčiky, je to veľa. Záleží aj od veľkosti. Recept je robený ako zdravší, nakoľko tam je hladká múka a smotana kravská, beriem to ako menšie zlo, preto predpokladám že bez octu a obyčajnej soli. Vždy je lepšie keď človek volí menšie zlo a vymení i keď len jednu nezdravú surovinu za zdravú z dôvodu zdravia. Mňam, super! 6 hviezdičiek z 5 :-D. Mňam! Nemám jedinú výhradu 🙂
tá morská soľ mi tam nesedí, má to byť klasický recept
Súhlasím, že to s tou soľou nie je pravda, ja ku trošku uvarenej šošovici pridávam aj zemiaky, ktoré osolím a v pohode rýchlo mi zmäkne. Ďalšia vec je, že najlepšie je, keď ju namočíte cez noc, pretože obsahuje inhibítory enzýmov, ktoré sa tým potrebujú dostať von, aby bola stráviteľná pre organizmus a keď už sú vonku, jednoznačne treba vodu VYLIAŤ a dať novú. Namáčanie nie je kvôli tomu aby napučala, ale aby bola lepšie stráviteľná, ľudia, ktorí majú problém so strukovinami, majú problém jedine s ich zlou úpravou.
Dobrý recept, ale ja na konci ešte dochucujem cukrom a octom. Má to lepšiu chuť. 🙂
čaute babule chcem sa spýtať ci ta šošovica musí byť naozaj tak dlho namočená nomože sa dať variť hned ?
Sosovicu kludne osolte aj pred varenim, zmakne normalne. Ja ju nenamacam vopred, varim v tlakovom hrnci za 20minut. Recpt ok, len cesnaku meneeej….
tie tri struciky cesnaku bola moja najvacsia chyba…
mam len pripomienku ze sosovicu nesolit pred varenim lebo nezmekne to nieje pravda ja stale osolim ci varim polievku alebo privarok a vzdy mi zmekla
Vcera sme vyskusali, nemali sme doma vsetko co popis obsahoval, tak sme improvizovane nahradzali. Vysledok bol super. Varili sme sosovicu prvy krat. Dakujeme.
Zajtra skusam 🙂