Dezerty

Pečené buchty z kysnutého cesta

Pečené buchty z kysnutého cesta
  • Počet porcií:
    4-6
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    1 hod. 30 min.
  • Varenie:
    30 min.

Toto je zaručený recept na domáce pečené buchty, ktorý sa vám vždy podarí! Nezáleží na tom či máte skúsenosti s pečením alebo pečiete dnes prvý krát. Nebojte sa použiť sušené droždie, práve vďaka nemu je recept taký jednoduchý a funguje.

Náš tip: Upečené buchty môžete kľudne zamraziť – večer ich len vyberte z mrazáku a nechajte pomaly rozmraziť pri izbovej teplote. Najlepšie chutia keď si ich už rozmrazené ohrejete v mikrovlnke alebo rozohriatej rúre.

SUROVINY

  • 500 g polohrubej alebo hladkej múky

  • 50 g práškového cukru

  • 1 bal sušeného droždia Dr.Oetker

  • štipka soli

  • 50 g rozpusteného masla

  • 250 ml vlažného mlieka

  • 2 vajcia

  • rastlinný olej

POSTUP

  • Vo veľkej mise zmiešame najprv suché suroviny – múku, práškový cukor, droždie a štipku soli. V mikrovlnke rozpustíme maslo, pridáme do neho vlažné mlieko a celé vajcia. Tekutú zmes dobre premiešame a vylejeme do misy so suchými surovinami.

  • Všetko dôkladne premiesime buď vareškou, rukou alebo v kuchynskom robote. Cesto je vymiesené keď sa už nelepí na steny misy. Ak sa cesto stále lepí, pridáme trošku múky. Vymiesené cesto poprášime múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 60 minút kým nezdvojnásobí svoj objem.

  • Vykysnuté cesto dáme na dosku poprášenú múkou a vyvaľkáme ho na hrubší plát. Nožom plát rozdelíme asi na 16 rovnakých štvorcov. Na každý štvorec dáme trochu obľúbenej náplne (lekvár, tvaroh, mak) a okraje štvorca stlačíme k sebe prstami tak, aby sa vzájomne zlepili a vytvorili buchtu.

  • Buchty dôkladne potrieme olejom zo všetkých strán a uložíme jednu vedľa druhej vždy spojmi dole na olejom vymazaný pekáč s vysokým okrajom. Necháme ich znova nakysnúť na teplom mieste asi 10 minút.

  • Buchty pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 25-30 minút do zlatista. Pre istotu ich skontrolujte už po 20 minútach, lebo každá rúra pečie inak a rýchlosť upečenia záleží aj na veľkosti buchiet.

  • Buchty podávame posypané práškovým cukrom.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vaše komentáre

komentáre 4

  1. Katka píše:

    Výborný recept (y) Veľmi jednoduchý, robila som takéto buchty prvýkrát a vydarili sa, chutili všetkým 🙂

  2. Daniela píše:

    su fantasticke, vyborny recept

  3. Ela píše:

    ***** Naozaj super recept …. jednoduche, rychle a chutne … 🙂

  4. Juraj píše:

    Spálili sa na prvý krát. Hovadina!


Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2011 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.