Polievky

Francúzska cibuľová polievka

Francúzska cibuľová polievka
  • Počet porcií:
    4-6
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    15 min.
  • Varenie:
    1 hod. 30 min.

Francúzska cibuľová polievka...chrumkavá zapečená bageta prikrytá voňavým syrom, ktorý sa rozteká po okrajoch misky. Pod bagetou sa skrýva jantárovo zfarbený vývar s prenikavou chuťou jemne sladkej cibule a kvalitného vína. Skrátka, jedna báseň!

Náš tip: Uvarte polievku z červenej cibule a červeného vína a nahraďte Gruyère syrom Emmental. Vždy však použite kvalitné víno, lebo to určuje znamenitú chuť polievky. To isté vínko popíjajte k polievke. Ak nemáte zapekacie misky, jednoducho zapečte bagetu so syrom na plechu a potom ju položte na polievku (viď foto).

SUROVINY

  • 50 g masla

  • 1 kg žltej cibule

  • 2 bobkové listy

  • vetvička čerstvého tymiánu

  • čerstvo zomleté čierne korenie

  • morská soľ

  • 1 PL hladkej múky

  • 300 ml bieleho suchého vína

  • 1.2 litra hovädzieho vývaru

  • 250 g syra Gruyère

  • bageta

POSTUP

  • Očistíme cibuľu, prekrojíme na polovicu a nakrájame ju na tenké prúžky v tvare polmesiaca.

  • Vo veľkom hrnci s hrubým dnom zohrejeme maslo na nízkej teplote. Pridáme cibuľu, tymián, bobkový list, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

  • Cibuľu varíme veľmi pomaly na strednej až nízkej teplote asi 50-60 minút bez pokrievky. Z času na čas premiešame, aby sa cibuľa neprichytila na dno hrnca. Asi po hodine cibuľa zkaramelizuje a bude mať sýtu jantárovú farbu a jemnú sladkú chuť.

  • Zkaramelizovanú cibuľu posypeme troškou múky a chvíľku povaríme. Zalejeme ju bielym vínom, zvýšime teplotu na bod varu a asi minútu necháme odparovať alkohol. Potom prilejeme vývar a jemne bublajúce varíme ďaľších 30 minút, aby sa všetky chute spojili.

  • Odstránime bobkový list a tymián a polievku ešte dochutíme soľou a čerstvým mletým korením.

  • Rozohrejeme gril v rúre na najvyššiu teplotu a mriežku dáme do strednej polohy.  Bagetu nakrájame diagonálne na oválne kúsky, ktoré opečieme na grile z každej strany do chrumkava.

  • Opečenú bagetu položíme na polievku v ohňovzdorných miskách, bohato posypeme nastrúhaným Gruyère a celé dáme zapiecť pod gril na 3-5 minút pokiaľ sa syr neroztopí do zlatista.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2011 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.