
- Počet porcií:4-6
- Obtiažnosť:
- Príprava:15 min.
- Varenie:1 hod. 30 min.
Francúzska cibuľová polievka...chrumkavá zapečená bageta prikrytá voňavým syrom, ktorý sa rozteká po okrajoch misky. Pod bagetou sa skrýva jantárovo zfarbený vývar s prenikavou chuťou jemne sladkej cibule a kvalitného vína. Skrátka, jedna báseň!
Náš tip: Uvarte polievku z červenej cibule a červeného vína a nahraďte Gruyère syrom Emmental. Vždy však použite kvalitné víno, lebo to určuje znamenitú chuť polievky. To isté vínko popíjajte k polievke. Ak nemáte zapekacie misky, jednoducho zapečte bagetu so syrom na plechu a potom ju položte na polievku (viď foto).
SUROVINY
50 g masla
1 kg žltej cibule
2 bobkové listy
vetvička čerstvého tymiánu
čerstvo zomleté čierne korenie
morská soľ
1 PL hladkej múky
300 ml bieleho suchého vína
1.2 litra hovädzieho vývaru
250 g syra Gruyère
bageta
POSTUP
Očistíme cibuľu, prekrojíme na polovicu a nakrájame ju na tenké prúžky v tvare polmesiaca.
Vo veľkom hrnci s hrubým dnom zohrejeme maslo na nízkej teplote. Pridáme cibuľu, tymián, bobkový list, osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Cibuľu varíme veľmi pomaly na strednej až nízkej teplote asi 50-60 minút bez pokrievky. Z času na čas premiešame, aby sa cibuľa neprichytila na dno hrnca. Asi po hodine cibuľa zkaramelizuje a bude mať sýtu jantárovú farbu a jemnú sladkú chuť.
Zkaramelizovanú cibuľu posypeme troškou múky a chvíľku povaríme. Zalejeme ju bielym vínom, zvýšime teplotu na bod varu a asi minútu necháme odparovať alkohol. Potom prilejeme vývar a jemne bublajúce varíme ďaľších 30 minút, aby sa všetky chute spojili.
Odstránime bobkový list a tymián a polievku ešte dochutíme soľou a čerstvým mletým korením.
Rozohrejeme gril v rúre na najvyššiu teplotu a mriežku dáme do strednej polohy. Bagetu nakrájame diagonálne na oválne kúsky, ktoré opečieme na grile z každej strany do chrumkava.
Opečenú bagetu položíme na polievku v ohňovzdorných miskách, bohato posypeme nastrúhaným Gruyère a celé dáme zapiecť pod gril na 3-5 minút pokiaľ sa syr neroztopí do zlatista.