Dezerty

Šľahačková torta s orieškami

Šľahačková torta s orieškami
  • Počet porcií:
    8-10
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    20 min.
  • Varenie:
    45 min.

Nechajte sa uniesť chuťou ľahučkej šľahačky a chrumkavých orieškov, ktorá pripomína staré dobré laskonky. Je však oveľa osviežujúcejšia pretože do šľahačkového krému už nejde žiaden cukor. Táto torta je nenáročná ako na prípravu tak na suroviny, zato prekvapí svojou slávnostnou atmosférou.

Náš tip: Aby ste vyšľahali tuhý bielkový sneh a šľahačku, musia byť vždy perfektne vychladené.

SUROVINY

  • 7 vajec – potrebujeme iba bielky

  • štipka soli – na vyšľahanie bielkov

  • 1 bal. vanilkového cukru

  • 250 g práškového cukru

  • 250 g mletých vlašských orechov

  • 150 g posekaných vlašských orechov

  • 500 ml smotany na šľahanie 33%

POSTUP

  • Rúru predhrejeme na 200°C. Pripravíme si papier na pečenie, na ktorý si nakreslíme 5-krát kruh s priemerom cca 20 cm. Budeme piecť 5 korpusov.

  • Kuchynským robotom vyšľaháme bielky so štipkou soli na mäkký sneh. Postupne do snehu za stáleho šľahania pridávame všetok cukor, kým nevznikne tuhá snehová hmota.  Potom do nej ručne zľahka vmiešame pomleté orechy tak, aby sneh neklesol a nestratil na objeme.

  • Z pripravenej hmoty odoberieme asi pätinu, ktorú natrieme na pripravený papier na pečenie. Sneh natierame na papier do nakresleného kruhu tak, aby vznikol rovnomerne tenký okrúhly korpus.

  • Korpus pečieme v rozohriatej rúre cca 7-10 minút do zlatista. Takto postupujeme aj s ostatnými štyrmi korpusmi. Po upečení ich necháme vychladnúť.

  • Medzitým na panvici na sucho opražíme posekané orechy a tiež ich necháme vychladnúť. Vyšľaháme studenú šľahačku.

  • Šľahačkou potrieme prvý korpus, posypeme ho praženými orechami a prikryjeme ďaľším korpusom. Opäť ho potrieme šľahačkou a posypeme orechami. Takto postupujeme až do posledného korpusu kým nevznikne pekná torta.

  • Nakoniec celú tortu natrieme zbytkom šľahačky a ľubovoľne ozdobíme. Môžeme použiť posekané orechy alebo nastrúhanú čokoládu, či kupované ozdoby na torty.

  • Tortu dáme dobre vychladiť a podávame studenú. Je výborná aj na druhý deň.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2011 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.