
- Počet porcií:6-8
- Obtiažnosť:
- Príprava:5 min.
- Varenie:45 min.
Baklažánová nátierka alebo „kaviár chudobných“ je ďalšia zo zdravých nátierok, ktorú si zamilujete. Je variabilná čo sa použitia byliniek týka, ale bazalka krásne zjemní prenikavú chuť a vôňu baklažánu. Príprava je takmer bez práce a zvládne ju skutočne aj začiatočník – tak šup-šup do toho!
Náš tip: Namiesto bazalky pridajte petržlenovú vňať alebo čerstvé čili papričky, nátierka dostane úplne iný cveng.
SUROVINY
2 stredne veľké baklažány (cca 600g)
2 strúčiky cesnaku – očistené a rozdrvené
2 PL olivového oleja extra virgin
soľ a čierne mleté korenie
1 hrsť lístkov bazalky
šťava asi z ½ citróna
POSTUP
Rúru predhrejeme na 250°C alebo na maximum.
Umyjeme a osušíme baklažány a odkrojíme z nich zelenú časť. Na plech dáme papier na pečenie kam položíme celé baklažány.
Dáme ich piecť do vyhriatej rúry do strednej časti cca na 45 minút až 1 hodinu v závislosti od veľkosti baklažánov. Keď sú baklažány na dotyk mäkké, sú hotové. Vytiahneme ich z rúry a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí rozrežeme šupku a vydlabeme dužinu lyžicou. Do dužiny pridáme rozdrvený cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením. Ručným mixérom všetko dobre rozmixujeme kým nevznikne hladká nátierka.
Nakoniec pridáme lístky bazalky a len krátko mixujeme, aby v nátierke ostali malé kúsky byliniek. Nátierku ochutnáme a podľa potreby ešte dosolíme a pridáme citrónovú šťavu. Nátierka má byť jemne sladkastá s príjemnou chuťou baklažánu, preto citrónovú šťavu pridávame opatrne.
Najlepšia je studená s čerstvým chlebom alebo pečivom, alebo na opečenom toaste.