Raňajky, Predjedlá, Snacky

Nátierka z baklažánu a bazalky

Nátierka z baklažánu a bazalky
  • Počet porcií:
    6-8
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    5 min.
  • Varenie:
    45 min.

Baklažánová nátierka alebo „kaviár chudobných“ je ďalšia zo zdravých nátierok, ktorú si zamilujete. Je variabilná čo sa použitia byliniek týka, ale bazalka krásne zjemní prenikavú chuť a vôňu baklažánu. Príprava je takmer bez práce a zvládne ju skutočne aj začiatočník – tak šup-šup do toho!

Náš tip: Namiesto bazalky pridajte petržlenovú vňať alebo čerstvé čili papričky, nátierka dostane úplne iný cveng.

SUROVINY

  • 2 stredne veľké baklažány (cca 600g)

  • 2 strúčiky cesnaku – očistené a rozdrvené

  • 2 PL olivového oleja extra virgin

  • soľ a čierne mleté korenie

  • 1 hrsť lístkov bazalky

  • šťava asi z ½ citróna

POSTUP

  • Rúru predhrejeme na 250°C alebo na maximum.

  • Umyjeme a osušíme baklažány a odkrojíme z nich zelenú časť. Na plech dáme papier na pečenie kam položíme celé baklažány.

  • Dáme ich piecť do vyhriatej rúry do strednej časti cca na 45 minút až 1 hodinu v závislosti od veľkosti baklažánov. Keď sú baklažány na dotyk mäkké, sú hotové. Vytiahneme ich z rúry a necháme vychladnúť.

  • Po vychladnutí rozrežeme šupku a vydlabeme dužinu lyžicou. Do dužiny pridáme rozdrvený cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a dochutíme soľou a korením. Ručným mixérom všetko dobre rozmixujeme kým nevznikne hladká nátierka.

  • Nakoniec pridáme lístky bazalky a len krátko mixujeme, aby v nátierke ostali malé kúsky byliniek. Nátierku ochutnáme a podľa potreby ešte dosolíme a pridáme citrónovú šťavu. Nátierka má byť jemne sladkastá s príjemnou chuťou baklažánu, preto citrónovú šťavu pridávame opatrne.

  • Najlepšia je studená s čerstvým chlebom alebo pečivom, alebo na opečenom toaste.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2011 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.