Predjedlá, Snacky

Nátierka z cukiny a mäty

Nátierka z cukiny a mäty
  • Počet porcií:
    6-8
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    5 min.
  • Varenie:
    25 min.

Táto cukinová nátierka, v ktorej sa snúbi chuť mäty a citróna s cukinou pripomína „Mojito“ na jedenie. Je neskutočne osviežujúca a hotová za pár minút, pričom vydrží v chladničke aj týždeň. Navyše, je vhodná pre deti ako zdravá náhrada za ťažké syrové a mäsové nátierky. Dajte si ju na raňajky alebo večeru, ako snack alebo predjedlo, či občerstvenie pre hostí – skrátka kedykoľvek máte chuť!

Náš tip: Môžete vyskúšať aj iné čerstvé bylinky, ale vždy ich pridávajte až do vychladnutej nátierky inak zvädnú a stratia chuť.

SUROVINY

  • 1 kg cukín – ošúpané a nastrúhané

  • 3 strúčiky cesnaku – rozdrvené

  • olivový olej extra virgin

  • soľ a čierne mleté korenie

  • 1 hrsť mätových lístkov

  • šťava z ½ citróna

POSTUP

  • Očistený a rozdrvený cesnak osmahneme do sklovita na horúcom oleji vo veľkej panvici.

  • Pridáme nastrúhané cukiny (rezance na veľkom strúhadle) a dobre premiešame s cesnakovým olejom. Znížime teplotu, prikryjeme a necháme dusiť 20 minút. Občas premiešame.

  • Po 20 minútach odstránime pokrievku a za stáleho miešania varíme ešte 5 minút, aby sa odparila nadbytočná šťava z cukín.

  • Odstavíme, dochutíme soľou a korením a pridáme asi 2PL olivového oleja, ktorý nátierku pekne spojí.

  • Necháme mierne vychladnúť a pridáme najemno posekanú mätu a šťavu z citróna podľa chuti.

  • Podávame dobre vychladené s čerstvým chlebom alebo pečivom, prípadne na opečený toast.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2011 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.