Polievky

Paštrnáková polievka so zeleným jablkom

Paštrnáková polievka so zeleným jablkom
  • Počet porcií:
    4-6
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    10 min.
  • Varenie:
    15 min.

Paštrnáková polievka má príjemnú sladkastú chuť, ktorá je zjemnená zeleným jablkom odrody Granny Smith a citrónovou šťavou. Charakteristickú farbu a arómu jej dodáva kari korenie. Nebojte sa vyskúšať niečo nové - hoci paštrnák nie je často používaná zelenina, táto lahodná krémová polievka stojí za znovu objavenie tejto koreňovej zeleniny.

SUROVINY

  • olivový olej a trošku másla

  • 1 veľká cibuľa

  • 4 veľké paštrnáky

  • 1 veľké jablko Granny Smith

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • 100 ml sladkej smotany

  • 2 ČL kari korenia

  • citrónová šťava

  • biele mleté korenie

  • morská soľ

POSTUP

  • Cibuľu, paštrnáky a jablko olúpeme a nakrájame nadrobno.

  • Do rýchlovarnej konvice dáme zovrieť vodu a zalejeme ňou zeleninový bujón, ktorý poriadne premiešame aby v ňom neostali žiadne hrudky.

  • Na horúcom oleji s maslom osmahneme cibuľku do sklovita, pridáme kari korenie a nakrájaný paštrnák. Restujeme na vysokej teplote asi 1min.

  • Zalejeme horúcim vývarom, privedieme do varu, znížime teplotu a pod pokrievkou necháme jemne vrieť asi 10min. Potom pridáme nakrájané olúpané jablko a varíme ďalších 3-5min. Množstvo vývaru je nutné prispôsobiť množstvu zeleniny – polievka má byť hustá takže stačí ak je zelenina vývarom akurát pokrytá.

  • Polievku rozmixujeme ručným mixérom do hladka, pridáme sladkú smotanu a dochutíme soľou, bielym korením a citrónovou šťavou podľa chuti. Ešte raz necháme polievku prevrieť.

  • Podávame s jogurtom alebo kyslou smotanou a čerstvým chlebom.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2011 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.