
- Počet porcií:4-6
- Obtiažnosť:
- Príprava:10 min.
- Varenie:15 min.
Paštrnáková polievka má príjemnú sladkastú chuť, ktorá je zjemnená zeleným jablkom odrody Granny Smith a citrónovou šťavou. Charakteristickú farbu a arómu jej dodáva kari korenie. Nebojte sa vyskúšať niečo nové - hoci paštrnák nie je často používaná zelenina, táto lahodná krémová polievka stojí za znovu objavenie tejto koreňovej zeleniny.
SUROVINY
olivový olej a trošku másla
1 veľká cibuľa
4 veľké paštrnáky
1 veľké jablko Granny Smith
1 liter zeleninového vývaru
100 ml sladkej smotany
2 ČL kari korenia
citrónová šťava
biele mleté korenie
morská soľ
POSTUP
Cibuľu, paštrnáky a jablko olúpeme a nakrájame nadrobno.
Do rýchlovarnej konvice dáme zovrieť vodu a zalejeme ňou zeleninový bujón, ktorý poriadne premiešame aby v ňom neostali žiadne hrudky.
Na horúcom oleji s maslom osmahneme cibuľku do sklovita, pridáme kari korenie a nakrájaný paštrnák. Restujeme na vysokej teplote asi 1min.
Zalejeme horúcim vývarom, privedieme do varu, znížime teplotu a pod pokrievkou necháme jemne vrieť asi 10min. Potom pridáme nakrájané olúpané jablko a varíme ďalších 3-5min. Množstvo vývaru je nutné prispôsobiť množstvu zeleniny – polievka má byť hustá takže stačí ak je zelenina vývarom akurát pokrytá.
Polievku rozmixujeme ručným mixérom do hladka, pridáme sladkú smotanu a dochutíme soľou, bielym korením a citrónovou šťavou podľa chuti. Ešte raz necháme polievku prevrieť.
Podávame s jogurtom alebo kyslou smotanou a čerstvým chlebom.