
- Počet porcií:8-10
- Obtiažnosť:
- Príprava:10 min.
- Varenie:1 hod. 0 min.
Na svoje si prídu milovníci čokolády ako aj orieškov! Koláč podávajte s vyšľahanou šľahačkou alebo vanilkovou zmrlinou a silným pressom – úplná fantázia... Navyše, keď sa potrebujete zbaviť všetkých zbytkov orechov toto je recept práve pre vás. Môžete použiť iba jeden druh alebo naopak viacero a vytvoriť si tak svoju obľúbenú orieškovú variantu.
Náš tip: Koláč nedávajte do chladničky, ale skladujte prikrytý pri izbovej teplote. Je výborný aj znovu ohriaty v rúre či mikrovlnke.
SUROVINY
300g čokolády so 70% kakaa (Figaro sladká vášeň)
300g orechov (mandle, lieskovce, vlašáky)
250g masla
150g kryštálového hnedého cukru
6 vajec – oddelené žĺtky a bielky
práškový cukor na posypanie
soľ
23cm tortová forma na pečenie
POSTUP
Rúru predhrejeme na 190°C.
Vyložíme dno tortovej formy papierom na pečenie tak, že položíme papier na dno, uzatvoríme prstenec formy aj s papierom a vytŕčajúce okraje odstrihneme. Dno aj boky formy vymastíme a vysypeme múkou.
Zmes orechov zomelieme v robote, pridáme kúsky čokolády a melieme kým je všetko dôkladne rozmrvené.
V mise alebo robote vymiešame maslo s cukrom na svetlú nadýchanú hmotu. Do hmoty postupne vmiešavame žĺtky. Žĺtkovú hmotu zmiešame spolu s orieškovo-čokoládovou zmesou.
V druhej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli na sneh. Bielkový sneh po častiach vmiešavame do orieškovo-čokoládovej zmesi tak, aby sme v nej zachovali čo najviac vzduchu.
Hotovú zmes nalejeme do tortovej formy a pečieme cca 60min. Či je koláč hotový, zistíme pichnutím dreveného špáradla do koláča, ktoré by malo ostať čisté.
Koláč vo forme necháme vychladnúť, potom formu odstránime. Nakoniec poprášime práškovým cukrom.
Podarilo sa, ingrediencie sa našli…fotky koláča sú tu:
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs1334.snc4/162600_143888692333879_100001382463824_264214_3910299_n.jpg
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs079.snc6/168901_143888662333882_100001382463824_264213_33590_n.jpg
Inak koláč odporúčam…;)
Tak tento koláč vyzerá pekelne…ak budem mať dnes dosť ingrediencii, tak ho určite spravím…;)