Dezerty, Chody

Orieškovo-čokoládový koláč

Orieškovo-čokoládový koláč
  • Počet porcií:
    8-10
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    10 min.
  • Varenie:
    1 hod. 0 min.

Na svoje si prídu milovníci čokolády ako aj orieškov! Koláč podávajte s vyšľahanou šľahačkou alebo vanilkovou zmrlinou a silným pressom – úplná fantázia... Navyše, keď sa potrebujete zbaviť všetkých zbytkov orechov toto je recept práve pre vás. Môžete použiť iba jeden druh alebo naopak viacero a vytvoriť si tak svoju obľúbenú orieškovú variantu.

Náš tip: Koláč nedávajte do chladničky, ale skladujte prikrytý pri izbovej teplote. Je výborný aj znovu ohriaty v rúre či mikrovlnke.

SUROVINY

  • 300g čokolády so 70% kakaa (Figaro sladká vášeň)

  • 300g orechov (mandle, lieskovce, vlašáky)

  • 250g masla

  • 150g kryštálového hnedého cukru

  • 6 vajec – oddelené žĺtky a bielky

  • práškový cukor na posypanie

  • soľ

  • 23cm tortová forma na pečenie

POSTUP

  • Rúru predhrejeme na 190°C.

  • Vyložíme dno tortovej formy papierom na pečenie tak, že položíme papier na dno, uzatvoríme prstenec formy aj s papierom a vytŕčajúce okraje odstrihneme.  Dno aj boky formy vymastíme a vysypeme múkou.

  • Zmes orechov zomelieme v robote, pridáme kúsky čokolády a melieme kým je všetko dôkladne rozmrvené.

  • V mise alebo robote vymiešame maslo s cukrom na svetlú nadýchanú hmotu.  Do hmoty postupne vmiešavame žĺtky.  Žĺtkovú hmotu zmiešame spolu s orieškovo-čokoládovou zmesou.

  • V druhej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli na sneh.  Bielkový sneh po častiach vmiešavame do orieškovo-čokoládovej zmesi tak, aby sme v nej zachovali čo najviac vzduchu.

  • Hotovú zmes nalejeme do tortovej formy a pečieme cca 60min.  Či je koláč hotový, zistíme pichnutím dreveného špáradla do koláča, ktoré by malo ostať čisté.

  • Koláč vo forme necháme vychladnúť, potom formu odstránime.  Nakoniec poprášime práškovým cukrom.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vaše komentáre

komentáre 2

  1. Mike píše:

    Tak tento koláč vyzerá pekelne…ak budem mať dnes dosť ingrediencii, tak ho určite spravím…;)


Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2010 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.