Polievky

Voňavá tekvicová polievka

Voňavá tekvicová polievka
  • Počet porcií:
    6
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    10 min.
  • Varenie:
    15 min.

Táto lahodná, sýta a hrejivá polievka vás poteší najmä v mrazivej zime. Je veľmi jednoduchá na prípravu, finančne nenáročná a vhodná na mrazenie. Má veľa variácií - je výborná s opečenými krutónmi s parmezánom, lyžicou jogurtu či s praženými tekvicovými semienkami a pokvapkaná olivovým olejom. Nenechajte sa odradiť čistením tekvice, uvidíte že tá námaha stojí za to!

Náš tip: Okrem muškátového orieška pridajte ešte škoricu. Alebo toto korenie nahraďte strúhaným zázvorom, ktorý orestujete spolu s cibuľou a cesnakom.

SUROVINY

  • olivový olej

  • kúsok másla

  • 1 veľká biela cibuľa

  • 3 strúčiky cesnaku

  • muškátový oriešok

  • 1 kg maslovej tekvice

  • 1 l zeleninového vývaru (bujón z kocky alebo prášku)

POSTUP

  • Tekvicu musíme očistiť – najprv odrežeme stonku a spodok, rozpolíme tekvicu na polovicu a lyžicou vydlabeme stred so semienkami a fúzmi. Potom rozkrájame tekvicu na menšie kusy, aby sa nám lepšie čistila jej pomerne hrubá šupa. Očistenú tekvicu nakrájame na malé kocky.

  • Do rýchlovarnej konvice dáme zovrieť vodu a zalejeme ňou zeleninový bujón, ktorý poriadne premiešame aby v ňom neboli žiadne hrudky.

  • Očistíme cibuľu a cesnak, nakrájame nadrobno a orestujeme vo väčšom hrnci na rozpálenom oleji s máslom. Pridáme nakrájanú tekvicu a restujeme asi 5min.

  • Zeleninu zalejeme horúcim vývarom a necháme zovrieť. Potom znížime na strednú teplotu a varíme kým nie je tekvica uvarená do mäkka, 7-10min. Rozmixujeme polievku ručným mixérom do hladka a ešte necháme prevrieť.

  • Krémovú polievku dochutíme kúskom másla, nastrúhaným muškátovým orieškom, prípadne dosolíme.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vaše komentáre

Komentáre: 9

  1. Kathryne says:

    THE DERMATOLOGIST SAID IT WAS MELASMA & WAS HERITITARY, MY HERITAGE IS BLACK, CHEROKEE, FRENCH & IRISH.

  2. slávka says:

    ešte zdravšie ako syry a maslo je – hotovú polievku už na tanieri pokvapkať tekvicovým olejom. Možno pridať jemne opražené slnečnicivé semienka.

  3. Tunde says:

    Dobrý deň,

    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 90 000 pozbieraných receptov. Denne máme okolo 40 000 klikov od užívateľov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    info@hladatrecepty.sk

  4. Andrea says:

    Polievka je vynikajúca,chutí celej rodine. Navrch sme si dali biely jogurt a plátok mozzarelly. :)

  5. Zuzana says:

    vyborna polievocka,ja som do nej nedala,cesnak,ani muskatovy oriesok,ale dala som zazvor a trosku balzamikoveho octu:) uchvatna chut :)malinke zemiacky tiez nic nepokazia :P

  6. zdravko says:

    Viborna polievka……………………mnaaam

  7. Lenka says:

    Výborná polievka. :P Vynechala som cesnak kvôli neznášanlivosti, ale zato som pridala pár kvapiek pomarančového oleja, ktorý ju krásne navoňal :)

  8. jana says:

    Polievocka je vyborna, ja som dala viac skorice a nevadilo.. mnam, mnam

  9. renka says:

    je úžasná, práve som ju dovarila, s parmezánovou posýpkou…mňam!!


Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2010 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.