Hlavné jedlá

Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok
  • Počet porcií:
    4
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    2 hod. 0 min.
  • Varenie:
    20 min.

Klasický šošovicový prívarok, alebo ak chcete šošovicová omáčka je jednoduchá na prípravu a zároveň veľmi výživná a chutná. Máte ju hotovú za pár minút a zavďačíte sa ako deťom tak dospelým. Nezabudnite však, že najmä muži k šošovici milujú údeninku!

Náš tip: Namočte šošovicu do vody na noc alebo hneď ráno keď vstanete, aby ste neboli v strese pri príprave obeda.

SUROVINY

  • 500g sušenej šošovice

  • 2 bobkové listy

  • 200 ml kyslej smotany

  • 1 PL hladkej múky

  • 3 strúčiky cesnaku

  • citrónová šťava

  • morská soľ

POSTUP

  • Šošovicu preberieme a odstránime prípadnú špinu. Opláchneme a dáme do hrnca so studenou vodou, pričom šošovica má byť vodou akurát pokrytá. Šošovicu necháme namočenú minimálne 2 hodiny, za ten čas zmäkne a zväčší svoj objem.

  • Šošovicu varíme v tej istej vode spolu s bobkovým listom, privedieme do varu a mierne bublajúcu necháme variť do zmäknutia asi 15-20 minút. Šošovicu však nesolíme pred uvarením, inak by nezmäkla.

  • V miske dôkladne vymiešame kyslú smotanu spolu s múkou tak, aby v nej neostali žiadne hrudky. Túto zmes pomaly a za stáleho miešania pridávame do uvarenej šošovice a necháme krátko prevariť, kým omáčka nezhustne.

  • Nakoniec omáčku dochutíme soľou, citrónovou šťavou a roztlačenými strúčikmi cestnaku.

  • Prívarok podávame s volským okom, alebo kto má rád tak aj s opekanou údeninou či párkom.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Your Comments

10 Comments so far

  1. mimi says:

    Recept skvelyyyy, nemá chybu. Je jedno že osolím nakoniec, to sa sem ani nemusí písať. 3 strúčiky som dala, ale malé a bolo to akurát skvelé. Možno keď má niekto 3 velikánske strúčiky, je to veľa. Záleží aj od veľkosti. Recept je robený ako zdravší, nakoľko tam je hladká múka a smotana kravská, beriem to ako menšie zlo, preto predpokladám že bez octu a obyčajnej soli. Vždy je lepšie keď človek volí menšie zlo a vymení i keď len jednu nezdravú surovinu za zdravú z dôvodu zdravia. Mňam, super! 6 hviezdičiek z 5 :-D. Mňam! Nemám jedinú výhradu 🙂

  2. Maros says:

    tá morská soľ mi tam nesedí, má to byť klasický recept

  3. Sima says:

    Súhlasím, že to s tou soľou nie je pravda, ja ku trošku uvarenej šošovici pridávam aj zemiaky, ktoré osolím a v pohode rýchlo mi zmäkne. Ďalšia vec je, že najlepšie je, keď ju namočíte cez noc, pretože obsahuje inhibítory enzýmov, ktoré sa tým potrebujú dostať von, aby bola stráviteľná pre organizmus a keď už sú vonku, jednoznačne treba vodu VYLIAŤ a dať novú. Namáčanie nie je kvôli tomu aby napučala, ale aby bola lepšie stráviteľná, ľudia, ktorí majú problém so strukovinami, majú problém jedine s ich zlou úpravou.

  4. Žanett says:

    Dobrý recept, ale ja na konci ešte dochucujem cukrom a octom. Má to lepšiu chuť. 🙂

  5. Miriam says:

    čaute babule chcem sa spýtať ci ta šošovica musí byť naozaj tak dlho namočená nomože sa dať variť hned ?

  6. monika says:

    Sosovicu kludne osolte aj pred varenim, zmakne normalne. Ja ju nenamacam vopred, varim v tlakovom hrnci za 20minut. Recpt ok, len cesnaku meneeej….

  7. peta says:

    tie tri struciky cesnaku bola moja najvacsia chyba…

  8. jana budzelova says:

    mam len pripomienku ze sosovicu nesolit pred varenim lebo nezmekne to nieje pravda ja stale osolim ci varim polievku alebo privarok a vzdy mi zmekla

  9. Mato says:

    Vcera sme vyskusali, nemali sme doma vsetko co popis obsahoval, tak sme improvizovane nahradzali. Vysledok bol super. Varili sme sosovicu prvy krat. Dakujeme.

  10. Radliky says:

    Zajtra skusam 🙂


Share your view

Post a comment

© 2011 Recepty a varenie. Powered by Wordpress.