Hlavné jedlá

Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok
  • Počet porcií:
    4
  • Obtiažnosť:
  • Príprava:
    2 hod. 0 min.
  • Varenie:
    20 min.

Klasický šošovicový prívarok, alebo ak chcete šošovicová omáčka je jednoduchá na prípravu a zároveň veľmi výživná a chutná. Máte ju hotovú za pár minút a zavďačíte sa ako deťom tak dospelým. Nezabudnite však, že najmä muži k šošovici milujú údeninku!

Náš tip: Namočte šošovicu do vody na noc alebo hneď ráno keď vstanete, aby ste neboli v strese pri príprave obeda.

SUROVINY

  • 500g sušenej šošovice

  • 2 bobkové listy

  • 200 ml kyslej smotany

  • 1 PL hladkej múky

  • 3 strúčiky cesnaku

  • citrónová šťava

  • morská soľ

POSTUP

  • Šošovicu preberieme a odstránime prípadnú špinu. Opláchneme a dáme do hrnca so studenou vodou, pričom šošovica má byť vodou akurát pokrytá. Šošovicu necháme namočenú minimálne 2 hodiny, za ten čas zmäkne a zväčší svoj objem.

  • Šošovicu varíme v tej istej vode spolu s bobkovým listom, privedieme do varu a mierne bublajúcu necháme variť do zmäknutia asi 15-20 minút. Šošovicu však nesolíme pred uvarením, inak by nezmäkla.

  • V miske dôkladne vymiešame kyslú smotanu spolu s múkou tak, aby v nej neostali žiadne hrudky. Túto zmes pomaly a za stáleho miešania pridávame do uvarenej šošovice a necháme krátko prevariť, kým omáčka nezhustne.

  • Nakoniec omáčku dochutíme soľou, citrónovou šťavou a roztlačenými strúčikmi cestnaku.

  • Prívarok podávame s volským okom, alebo kto má rád tak aj s opekanou údeninou či párkom.

Chutil vám tento recept? Odporučte ho...

Vaše komentáre

Komentáre: 6

  1. Miriam says:

    čaute babule chcem sa spýtať ci ta šošovica musí byť naozaj tak dlho namočená nomože sa dať variť hned ?

  2. monika says:

    Sosovicu kludne osolte aj pred varenim, zmakne normalne. Ja ju nenamacam vopred, varim v tlakovom hrnci za 20minut. Recpt ok, len cesnaku meneeej….

  3. peta says:

    tie tri struciky cesnaku bola moja najvacsia chyba…

  4. jana budzelova says:

    mam len pripomienku ze sosovicu nesolit pred varenim lebo nezmekne to nieje pravda ja stale osolim ci varim polievku alebo privarok a vzdy mi zmekla

  5. Mato says:

    Vcera sme vyskusali, nemali sme doma vsetko co popis obsahoval, tak sme improvizovane nahradzali. Vysledok bol super. Varili sme sosovicu prvy krat. Dakujeme.

  6. Radliky says:

    Zajtra skusam :-)


Vyjadrite svoj názor

Pridať komentár

© 2011 Recepty a varenie. Beží na Wordpress.